Vettig kan best wel prettig zijn. 

met de nadruk op “kan”.


Welke vetten zijn gezond? Dat kom je nu zo bondig mogelijk te weten. Om je voor eens en voor altijd van alle twijfels te verlossen die gebaseerd zijn op de tegenstrijdige informatie die er in de media circuleert.


Je mag er van uitgaan dat je lichaam echt wel de meest efficiënte weg heeft ontdekt naar overleven, je hoeft je lichaam niets te leren, het is eerder andersom.  Als we dan kijken naar hoe ons lichaam energie opslaat dan kunnen we toch wel concluderen dat vetten en zelfs meerbepaald verzadigde vetten de gekozen optie zijn.  Wat we ook consumeren (suikers, eiwitten of vetten), indien we meer opnemen dan we nodig hebben dan slaan we deze calorieën op in de vorm van vet.  Indien dit vet zo schadelijk zou zijn voor onze gezondheid dan zou het niet onze grootste energieopslag vormen. Het vet dat rond onze organen wordt opgeslagen is wel schadelijk (visceraal vet), maar dit gebeurt onder invloed van te veel insuline en bijgevolg een resistentie tegen insuline. Het eten van (gezonde) vetten zorgt echter voor de laagste insuline respons, eiwitten resulteren in iets meer insuline en de echte boosdoener zijn koolhydraten met nadruk op snelle suikers


Je kan insuline resistentie zien als volgt: Insuline brengt het bloedsuiker uit het bloed naar de cellen, wanneer door langdurig en te vaak consumeren van suiker en koolhydraten de cellen vol raken(dit begint bij de lever) dan nemen de cellen het suiker niet meer allemaal op en blijft je bloedsuikergehalte te hoog. Doordat ook je lever overspoeld wordt met het suiker uit het bloed zal deze vervetten net als de omgeving rond de lever.  Resultaat:  visceraal vet = rond de ingewanden.


Het is wel zo dat in het lichaam gifstoffen vooral worden opgeslagen in onze vetten, deze fungeren  als buffer. Daarom voel je je vaak niet zo goed de eerste weken van een dieet: je begint je vet als brandstof te gebruiken en daarbij komen opgeslagen gifstoffen vrij. Het is dus van groot belang je bronnen van vet zorgvuldig te kiezen. Ook dierlijk vet kan dus gezond zijn als het van een zo natuurlijk mogelijk gekweekt of wild dier afkomstig is. Een koe die bijvoorbeeld gevoed is met graan zal ongezond vet leveren omdat graan niet het natuurlijk voedsel is voor dit dier.


Vet is zelfs meer dan een betrouwbare vorm van energie (verzadigde vetten), ook sommige verbindingen in de hersenen zijn van vetten gemaakt (essentiële onverzadigde vetzuren). Beide zijn dus nodig weliswaar in een correct verhouding. Maar hoe bepaal je elke dag opnieuw deze verhouding? Dit is niet zo ingewikkeld als het lijkt. De sleutel ligt erin dingen te eten die zo weinig mogelijk bewerkt en dus zo natuurlijk mogelijk zijn gebleven. Alles waarvan je dus nog moeilijk ziet van welke plant of dier het afkomstig is kan je beter mijden. Uitzonderingen zijn koudgeperste olijf-, kokos- en notenolie. Het is namelijk bij het verwerken dat de balans die door de natuur werd bepaald verloren gaat en er vaak veel stoffen met groot belang voor onze gezondheid verloren gaan omdat deze er voor zorgen dat ze minder lang houdbaar blijven. Bij het verwijderen van deze “kwaadaardige” stoffen gebruikt men dan ook nog vaak petrochemische stoffen of bleekmiddelen waar overblijfselen van in de voeding achterblijven. Dit zijn meestal oliën die pas de laatste decennia op de markt zijn gekomen en enkel op onnatuurlijke wijze of bij te hoge temperaturen en door zware machines ingewonnen worden zoals sojaolie, zonnebloemolie... Eigenlijk zijn de meeste vetten die al zeer lang in gebruik zijn dus gezond zolang je genoeg varieert en niet overdrijft. Op enkele na dan…



De boosdoeners onder de vetten


Welke vetstoffen je dan wel echt moet vermijden heeft te maken met de zonet genoemde verwerkingsprocedure en de verhouding Omega 3 / omega 6. Deze essentiële onverzadigde vetzuren hebben jammer genoeg de eigenschap niet stabiel te zijn en dus snel hun waarde te verliezen. Net daarom zijn het ook deze die het zwaarst bewerkt worden om toch nog zogezegd langer houdbaar te blijven. Niets is echter minder waar, door allerlei processen krijg je een smaakloos overblijfsel dat vol zit met restanten van giftige stoffen. 

De mens overleefd het best bij een gelijke verhouding tussen omega 3 en 6 in zijn dieet. Omega 6 is nodig voor ontstekingen in het lichaam en omega 3 om ontstekingen tegen te gaan. Vooral Omega 6 is vaker te vinden in voeding en daardoor komen veel mensen in een verhoogde staat van ontsteking. Dit resulteert in last in de spijsvertering, spieren, gewrichten en zelfs gedragsstoornissen. In goedkope bakolie is naast de giftige afvalstoffen ook nog eens een zeer hoog gehalte omega 6 te vinden. Terwijl de enige aanzienlijke natuurlijke bronnen van omega 3 olijfolie en avocado. Ieder zou dus zijn inname van omega 6 moeten proberen beperken en olijfolie en/of avocado moeten eten om in de buurt van een gezonde balans te komen. De enige andere voedingsbron die nog veel omega 3 bezit en daarbij het DHA omega 3 vetzuur dat een overvloed aan omega 6 het best kan neutraliseren is vette vis of visolie. Vandaar dat steeds wordt aangeraden minstens 1 keer per week vette vis te eten. Naast het nastreven van de omega 3 / 6 balans moet het gezegd dat deze vetten essentieel zijn maar tegelijkertijd snel over geconsumeerd worden. Een handje noten en zaden per dag is gezond maar meer kan de gezondheid schaden en voor opslag van vetten rond onze organen leiden.


Over plantaardige oliën kan worden samengevat:  


  • Olijfolie en kokosolie zijn de beste vetten, vooral als ze van biologische kwaliteit zijn. Want onthoud: gifstoffen worden opgeslagen in vetten dus krijg je bij geconcentreerd vet ook een geconcentreerde dosis van de gifstoffen binnen waaraan deze werden blootgesteld. Deze kunnen onder andere via pesticiden in deze oliën terecht komen. Hier is kokosolie nog het best bestand tegen verhitting.
  • Na deze 2 komt boter, op voorwaarde dat ze afkomstig is van grasgevoerde koeien. Enkel dan heeft de boter een hoog gehalte aan omega 3. 
  • In zeer kleine mate valt avocado-olie ook mee al is deze ook reeds bewerkt. Echte zuivere en verse avocado-olie heeft een zeer sterke geur en smaak. Idem voor lijnzaadolie.
  • Alle andere zaad en zogenaamde plantaardige oliën hebben een veel te schadelijk proces doorlopen en zijn bijgevolg zeer belastend voor de natuur, anderen en jezelf.


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19940425