Keto(se)

Een handige functie van het menselijk lichaam.

Leer deze terug deel uitmaken van jouw "gereedschapskist van het leven".


Wat is keto(se) en low carb?Ketose is de toestand waarin je lichaam voornamelijk vetten als energiebron gebruikt. Je lever maakt dan van geconsumeerde of opgeslagen vetten ketonen, deze ketonen afkomstig van vet zijn de enige energiebron naast suikers waar de hersenen op kunnen functioneren. Je kan in ketose blijven door minder dan 50 gram netto (=vezels niet meegerekend) koolhydraten te eten per dag of door lang genoeg helemaal niets te eten. Ongeveer 14 uur na het consumeren van koolhydraten bereik je lichte ketose. Door af en toe of zelfs vaak in ketose te verkeren leert je lichaam opnieuw sneller vet als energie te verbranden. Bovendien zal er minder insuline aangemaakt worden wat resulteert in minder insulineresistentie.

 

Je ziet ketose best als een handig middel dat je kan toepassen om je lichaam te leren overschakelen op zijn reserves in plaats van steeds op zoek te gaan naar energie uit eten en snacks. Dit is ook waarom het zo een populaire en succesvolle manier is om overtollige kilo’s kwijt te raken zonder last van honger.


Low carb staat voor ‘laag in koolhydraten’, zowel snelle suikers uit snoep of andere zoetigheden als de iets trager verteerbare koolhydraten uit pasta en brood worden dus tot een maximum hoeveelheid beperkt. In plaats daarvan eet je zoveel mogelijk natuurlijke producten in hun zo weinig mogelijk bewerkte vorm met de nadruk op eiwitten, vetten en groenten. Keto is dan weer Low carb met een nog lagere hoeveelheid koolhydraten per dag. Namelijk een totaal van minder dan 40 gram netto koolhydraten per dag. (Netto koolhydraten zijn alle koolhydraten maar de zonder de vezels, want deze worden niet geabsorbeert door onze spijsvertering


In tal van gezondheidsfactoren toont onderzoek dat de low-carb manier van eten resulteert in gewichtsverlies bij overgewicht en vooral in betere algemene gezondheid.

Door de jaren heen zijn er vele varianten getest en aanbevolen door dokters, wat reeds ongelooflijk veel positieve resultaten en ervaringen opleverde met steeds toenemende populariteit in de medische wereld tot gevolg. Op het eerste zicht schrikken veel mensen af van de beperking in koolhydraten maar dit is helemaal niet nodig. Zolang je voor complete en natuurlijke producten kiest zal je moeiteloos blijven genieten van heerlijke gerechten die je een voldaan gevoel geven waarbij calorieën tellen niet nodig is.


Afhankelijk van je persoonlijke doelen en levensstijl bepaal je zelf in welke mate je deze voedingswijze toepast. Zie het eerder als een handige techniek die je achter de hand houdt voor wanneer de situatie zich ertoe leent. Na verloop van tijd zal wordt het voor veel mensen gewoon deel van hun optimale levensstijl. Lees hier verder de juiste, praktische informatie en tal van gezondheidsvoordelen en ontdek waarom low-carb en keto echt wel de moeite waard zijn. 


Welke voeding heeft invloed op ketose en wat is insulineresistentie? 


Telken als we voedsel in vaste of vloeibare vorm consumeren zal ons lichaam als antwoord insuline aanmaken om deze energie vanuit onze bloedstroom binnen te brengen in onze cellen. Snelle enkelvoudige en geraffineerde suikers in hun pure vorm verhogen onze bloedsuikerspiegel het snelst. Hoe sneller een voedingsmiddel ons bloedsuiker doet stijgen hoger zijn glycemische index. Meervoudige suikers of zetmeel verhogen de bloedsuikerspiegel trager dan enkelvoudige suikers, ze leveren iets langer en meer constante energie. Vaak zijn deze vergezeld van vezels wat ook helpt bij tragere opname. Ook eiwitten veroorzaken een insulinerespons zij het minder dan we zien bij de groep koolhydraten. Eiwitten zijn cruciaal voor efficiënte energieproductie in de cel, we kunnen gerust even zonder eiwitten maar het is aangewezen bij elke maaltijd eiwitten te voorzien, deze zorgen bovendien voor een verzadigd gevoel. Als laatste hebben vetten de laagste impact op ons bloedsuiker en dus ook op onze insulinewaardes. Dit wil niet zeggen alle vetten gezond zijn, integendeel. De juiste vetten consumeren is zelfs nog belangrijker dan het beperkte van geraffineerde suikers.


Door herhaaldelijk te veel gesuikerd te eten of meer koolhydraten eten dan nodig is voor de fysieke activiteit maken we voortdurend grote hoeveelheden insuline aan. Als gevolg worden onze celwanden minder gevoelig voor deze insuline en is er steeds meer insuline nodig om dezelfde hoeveelheid energie in de cel naar binnen te brengen. Vervolgens moet er nog meer insuline geproduceerd worden en zo gaat het steeds verder bergaf. Insuline productie is niet enkel belastend voor onze alvleesklier maar wordt ook direct gelinkt aan diverse kankers en een verstoorde hormoonbalans. Insuline wordt niet voor niets ook het hormoon van de vetopslag genoemd en op zijn beurt zorgt meer lichaamsvet voor meer oestrogeenproductie. Zo raken we beetje bij beetje volledig uit balans en voelen we ons minder gelukkig.


Minder bekend maar even invloedrijk is het peptidehormoon genaamd leptine. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het verzadigd gevoel dat je krijgt wanneer je genoeg gegeten hebt. Dit hormoon vertelt dus aan onze hersenen wanneer onze vetcellen reeds over genoeg voeding beschikken. Je kan het misschien al raden, ook aan dit hormoon worden we steeds minder gevoelig bij overconsumptie en insulineresistentie. En het zelfde patroon van resistentie en bijgevolg meer productie ontplooit zich en verergert de situatie steeds meer.Het verwondert dus niet dat een we ongezonde levensstijl op vlak van voeding niet gemakkelijk afleren. Maar met kennis van deze basisprincipes en inzichten zal je wel steeds betere keuzes leren maken.

Dit onderwerp verdient heel wat aandacht. Het heeft ons leven veranderd en wij willen graag al onze ervaring en wetenschappelijke kennis met jullie delen.

Heb je een vraag rond de keto levensstijl of voeding?

Stuur je vraag naar info@gezoned.be


En wordt lid van onze community


Zo weten wij wat er leeft bij onze lezers en weten we welke info we eerst de wereld moeten insturen, want we hebben van alles voor jullie in petto!