Nog niet overtuigd? Coronavirus en Vitamine D

Onderzoeken tonen werking van vitamine D tegen Corona.

+ Eén zeer belangrijke extra factor.  De resultaten van een zeer recente studie en de wetenschappelijk aangetoonde werking van onder andere vitamine D en calcium in het menselijk lichaam leveren enkele waardevolle inzichten. Meer dan waarschijnlijk kunnen we onszelf beter beschermen tegen het coronavirus met de hulp van vitamine D, al zijn er enkele belangrijke opmerkingen.


  Samenvatting: Verhoog je vitamine D via voeding uit natuurlijke bron of via de aangewezen hoeveelheid supplementatie. De zon geeft in België te weinig vitamine D in de winter.


  Belangrijk: Beperk je fructose consumptie want meer dan 40 gram fructose per dag verhindert de opname en werking van vitamine D in drastische mate. + Een overzicht van alle voeding die fructose bevat.

   

  De mogelijke gevolgen van een besmetting met COVID-19 kunnen aanzienlijk beperkt worden door het gericht versterken van het immuunsysteem via aangepaste voeding en in sommige gevallen de juiste toepassing van eenvoudige supplementen. Wij vinden het onze plicht om deze informatie zo snel mogelijk te verspreiden. Des te meer aangezien het hier gaat om eenvoudige preventieve zorg die weinig tot geen bijwerkingen kent. Meer vitamine D is zelfs aan te raden voor iedereen die zijn immuunsysteem en algemene gezondheid wil versterken, los van de bedreiging door dit virus. Voor de meeste mensen is een kwartier direct zonlicht per dag genoeg om voldoende vitamine D aan te maken, maar niet in de winter. Het kan zeker geen kwaad om tijdens deze donkere dagen meer natuurlijke bronnen van vitamine D te integreren in je maaltijden. Bij vegetariërs of mensen die om verscheidene redenen niet goed vitamine D opnemen uit hun voeding kan verantwoord gebruik van een supplement aan de orde zijn. Blijf wel steeds onder de maximum aangewezen dosis, hogere dosissen hebben totaal geen effect en kunnen schadelijk zijn! Vraag in geval van supplementatie dus raad aan uw dokter of apotheker. 


  Lees ook zeker over de rol van gematigde fructose consumptie, verder in deze tekst, want dit is een belangrijke factor als je de opname en beschermende werking van vitamine D echt wilt benutten.


  De studie 


  Het gaat om een studie van het type gerandomiseerd en dubbelblind, dit maakt de betrouwbaarheid vrij hoog. De studie betreft 76 patiënten waarbij COVID-19-infectie werd vastgesteld die tevens allemaal leden aan een virale longontsteking. Alle patiënten kregen de Spaanse standaardbehandeling, dagelijks een combinatie van de medicijnen hydroxychloroquine en azitromycine. Daar bovenop kregen 50 van de 76 (ongeveer 2/3de) patiënten drie keer per week een hoge dosis orale vitamine D  - lees zeker verder als je wilt weten welk exact type vitamine D want dit is cruciaal- . Deze patiënten werden volledig willekeurig uitgekozen door een computer.


  Het resultaat


  Precies de helft van de patiënten die de standaardbehandeling kreeg moest worden opgenomen in de intensive care waarvan er in totaal 2 patiënten om het leven kwamen.

  Van de 50 patiënten waar ook vitamine D werd toegediend werd slechts 1 patiënt opgenomen op de intensive care en bleef iedereen in leven.


  De conclusie


  Zowel de noodzaak voor intensive care-opname als de ernst van de ziekte werden bij dit kleinschalig onderzoek aanzienlijk verlaagd. Vanwege de relatief kleine onderzoeksgroep roepen de onderzoekers op deze studie te herhalen bij grotere groepen patiënten al zijn de resultaten zeer veelbelovend. 


  Belangrijk is dat de vorm van vitamine D die tijdens deze studie werd toegediend, calcidiol, niet hetzelfde is als wat men vrij verkoopt als vitamine D3. Het lichaam maakt calcidiol van vitamine D3 maar we moeten wel rekening houden met 1 zeer belangrijke voorwaarde die hier verder wordt toegelicht.


  Maar er is meer…


  Al minstens 4 andere studies (1) leggen de link tussen vitamine D en een betere weerstand tegen COVID-19. In gebieden waar vitamine D tekorten het meeste voorkomen worden ook meer ernstige symptomen vastgesteld.


  Waarom niet?


  Vele bronnen hebben het over de mogelijke positieve invloed van vitamine D uit voeding of supplementen, maar wat zijn de tegenargumenten? Er wordt enkel negatief uitgelaten over “specialisten” die een extra hoge dosis aanraden, daar al een groot aantal mensen klachten ondervonden bij het opvolgen van dit ongegrond advies. Verder lezen we enkel over dokters die het nemen van een supplement aanbevelen aangezien voldoende vitamine D, afgezien van mogelijke weerstand tegen COVID-19, in elk geval belangrijk is voor de algemene werking van het immuunsysteem. Het nationale gezondheidsinstituut van de U.S., het NIH, vindt niet genoeg bewijs vóór maar ook niet tegen deze aanbeveling.


  Welke vorm van vitamine D moet je nemen en wat mag u zeker niet doen omdat het absorptie verhindert?


  Er zijn nog enkele belangrijke maar eenvoudige factoren die je moet onthouden op het vlak van de optimale absorptie van vitamine D en maximale bescherming tegen COVID-19.

  Alle belangrijkste punten omtrent COVID-19 worden hier opgesomd, voor meer informatie rond vitamine D en zijn invloed op andere kwalen zoals arthritis ,nierfalen, vette lever, calciumtekort... klik hier.


  • De actieve vorm van vitamine D is 1,25-hydroxyvitamine D, oftewel calcidiol. Deze vorm wordt echter niet als supplement verkocht en is enkel door artsen voor te schrijven. Het lichaam maakt zelf deze actieve vorm op basis van vitamine D3, dit is dus wat je best kiest als supplement. Er bestaat ook D2, deze vorm is minder effectief maar is wel altijd afkomstig uit planten dus vegan-friendly.  In de winter is het ver van de evenaar heel makkelijk om een te laag vitamine D gehalte te ontwikkelen. Lees ook info over natuurlijke bronnen van vitamine D3 en D2.


  • BELANGRIJK: De rol van FRUCTOSE in dit hele verhaal.

   Het is in tal van onderzoeken aangetoond hoe fructose de absorptie en werking van vitamine D in het lichaam in grote mate tegenwerkt. Met alle gevolgen vandien. Niet te verwaarlozen dus in het licht van een mogelijke COVID-infectie. Anders gezegd kan je gezonde voeding of dure vitamine D supplement urenlang helemaal teniet worden gedaan door 1 blik gesuikerde frisdrank aangezien frisdrank vaak meer dan 30 gram geraffineerde suikers, waarvan een groot deel fructose, bevat.

   Ook in fruit zit fructose maar dit is van een andere aard, om volledig zeker te zijn kan men wel stellen best niet meer dan 40 gram fructose uit fruit te consumeren per dag. Dit staat gelijk aan 3,5 appels of 1,3 volledige mango's of meer dan 750 gram blauwe bessen! Al is het in elk geval zeer moeilijk te veel fruit te eten aangezien we van fruit een verzadigd gevoel krijgen door een combinatie van vezels, vitaminen en voedingsstoffen en van pure fructose niet. 


   Dat maakt fructose zo een extra gevaarlijke stof. De toevoeging van fructose aan allerhande etenswaren en drankjes zorgt dat onze dagelijkse consumptie soms ongemerkt de hoogte in wordt gejaagd. Het is zelfs aangetoond dat fructose naast het onderdrukken van de activatie van het centrum in het brein verantwoordelijk voor het verzadigd gevoel ook een negatieve impact heeft op leercapaciteit en geheugen.

   Onderschat de rol van fructose dus niet. Voor de volledige uitleg over het grote effect van een dagelijks overschot aan fructose op vitamine D, calcium, arthrose, vet,...dat lees je hier.
  Welke voedingsmiddelen bevatten te veel fructose, waar moet je voor opletten als je het etiket leest? Welke vormen van fructose zijn het slechtste?


  (1)

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7266578/

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32252338/

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7276229/

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7202265/